Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят по разширяването е на двудневно посещение в Турция

Снимка: Дневник
Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле ще направи днес двудневно посещение в Турция. В съобщението на Европейската комисия относно целта на визитата се подчертава, че той ще разговаря с турския президент Абдуллах Гюл, с външния министър Ахмет Давутоглу, с министъра по въпросите на ЕС и главен преговарящ по европейската кандидатура на Турция Мевлют Чавушоглу, с министъра на правосъдието Бекир Боздаг, както и с председателя на Конституционния съд Хашим Кълъч. Основно място ще бъде отделено на участието на Фюле в заседанието на работната група, която е сформирана във връзка с отварянето на 23-тата преговорна глава "Правосъдие и основни права". Тя е блокирана заради липсата на решение по Кипърския въпрос.

В същото време и резервите, които имат Берлин и Париж относно приемането на Турция - страна със 76 милиона души и преобладавщо мюсюлманско население, затруднява преговорите между Турция и ЕС, които се водят от 2005-а година.

През ноември миналата година ЕС и Турция отвориха Глава 22 от преговорите за присъединяване, отнасяща се до регионалната политика. Но репресиите срещу участниците в масовите протести срещу ислямисткото правителство на турския премиер Реджеп Таип Ердоган, както и антикорупционното разследване предизвикаха безпокойство в Евросъюза. ЕС предупреди турското правителство, че всяка страна, преговаряща за присъединяване към ЕС, трябва да гарантира човешките права, включително свободата на събирания и сдружения за нейните граждани. Досега са отворени само 14 глави в преговорите с Турция.

Предвижда се Щефан Фюле да се срещне и с представители на някои неправителствени организации, които изпълняват важна роля в процеса на реформите за членството в ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44