Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция иска обяснение от германските служби дали нейни граждани са били подслушвани

Снимка: БГНЕС
Гръцкото министерство на външните работи очаква обяснения от Берлин във връзка с информацията, че германските служби за сигурност са шпионирали електронната поща и мобилните телефони на гръцки граждани.

Министерството на външните работи в Атина направи официално изявление по случая, като очаква Берлин доброволно да поясни дали действително службите за сигурност са следили и записвали контактите на гръцки граждани - политици и бизнесмени. От опозицията настояват в рамките на дни правителството да се срещне с германския посланик в Атина и да отправи протестна нота към Берлин.

Опозиционните сили искат цялата информация по случая да бъде обсъдена в парламента, като се изразява предположение, че е възможно върху гръцки политици да е упражняван натиск с компромати.

В същото време съвсем неочаквано пред гръцки следовател се яви бивш агент на ЦРУ, който доброволно даде показания, че докато е бил на служба, е участвал в подслушването на бившия премиер Костас Караманлис, висши полицаи и лица, заподозрени в терористична дейност.

Опозицията настоява за пълна прозрачност и на мобилните компании, чиито услуги са ползвали подслушваните лица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44