Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет язовира в Ловешка област са в критично състояние

В Ловешка област има пет язовира в критично състояние. От областната управа са предприели мерки за тяхното обезопасяване, заради очакваните през следващите дни обилни валежи.

Най-опасни са язовирите "Малка желязна" в Тетевенско и "Черешов дол" край Априлци, съобщи областният управител на Ловеч Милко Недялков: Язовир "Малка желязна" е в състояние с преливането си и с водосбора на водите да затвори главен път I-IV.

Недялков уточни, че язовир "Черешов дол" е в предаварийно състояние, но е труден за управление, заради неясната му собственост.

Критично е и състоянието на язовирите "Пазар дере"  край Угърчин, който има проблеми с техническите съоръжения и стената, язовир "Добродан" в Троянско, за който също има предписания и язовир "Полето" в Ловешко. Два от опасните язовири вече са източени и имат свободни обеми.

Навсякъде се опитваме да  направим така, че тези язовири да не застрашават населението, там където е свързано с пътища, с хора и с обекти, обясни Милко Недялков.

Според областният управител на Ловеч е направен оглед на реките, като единствените опасни места са на река Осъм края село Деветаки и края язовир "Камен рид" до пътя Ловеч – Троян. Недялков обеща, че и за тяхното обезопасяване ще бъдат предприети бързи мерки.

Проверени са и всички мостови съоръжения на територията на областта, направени са предписания, но няма такива, които да са опасни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44