Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската полиция не допусна гей парада в Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Истанбул не разреши на хората от ЛГБТ, както се нарича общността на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови, да проведат своя прайд на площада "Таксим". Прайдът е традиционното шествие-парад на ЛГБТ за изразяване на хората от тази общност, че са такива, каквито са, и че имат смелостта да отстояват достойнството си.

Тазгодишният прайд е 5-и и се планираше той да се проведе на площад "Таксим" и в парка "Гези". Стотици хора се включиха в него. Шествието започна от булевард "Истиклял". Турската полиция обаче блокира улиците, водещи към площад "Таксим", издигна барикади около Паметника на Републиката, намиращ се на площада, и не допусна участниците да проведат парада. Коли със сълзотворен газ и водни струи бяха разположени на площада, за да атакуват участниците.

Затворен бе и паркът "Гези". В миналогодишните протести за парка "Гези" участваха и много хора от ЛГБТ. Те бяха организирали свой щанд в парка, а мнозина от тях пострадаха при атаките на полицията срещу демонстрантите. Сега полицията не им разреши да влязат в парка и да поставят там цветя.

Участниците скандираха лозунги, в които се обявиха срещу нарушенията на човешките им права в Турция. На импровизиран митинг пред френското генерално консулство бе прочетено обръщение до медиите.

Турция е от страните, които най-много се критикуват за нарушение на правата на тези категории хора. Една бивша министърка от правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган бе заявила дори, че хомосексуализмът е болестно състояние.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44