Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четиристранна среща търси решение за Украйна в Берлин

Франк-Валтер Щайнмайер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на Германия, Франция, Русия и Украйна се срещат днес в Берлин в опит да съгласуват действията за прекратяване на конфликта в Източна Украйна. Срещата беше организирана спешно от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, след като Украйна поднови операцията на силите за сигурност срещу проруските сепаратисти.

В телефонен разговор снощи руският външен министър Сергей Лавров и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер са изразили загриженост от активизирането на военните действия в Югоизточна Украйна. По време на разговора Щайнмайер е предложил да се състои спешно среща между тях двамата в Берлин, на която да присъстват още украинският и френският външни министри.

Срещата няма утвърден дневен ред, за да не се създават предварителни очаквания. Основната тема на разговорите е как да се създаде солидна гранична защита в Украйна, така че да се прекрати преминаването на сепаратисти и пренасянето на оръжие през границата.

Друг акцент е гарантирането на сигурността на пратениците на ОССЕ. С тази инициатива Щанмайер се надява да върне разговора отново на дипломатическата маса и да се поднови спирането на огъня. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44