Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът обяви за незаконна стачката на работещите в гръцката държавна електрическа компания

Първоинстанционен съд в Атина обяви стачката на работещите в гръцката държавна електрическа компания за незаконна. Решението откри пътя към гражданска мобилизация. Последствията са уволнение и затвор за всеки, който не се подчини.

Именно гражданската мобилизация е единственият път да се прекрати стачката, след като правителството не постигна споразумение с енергетиците дори и след промените в проектозакона. Стачници, синдикат и цялата опозиция настояват да се прекрати процедурата по приватизация в електроенергетиката.

Лидерът на синдиката на енергетиците призова всеки, който получи заповед за мобилизация, да откаже нейното изпълнение. При масово неподчинение въпросът ще се реши на по-висша съдебна инстанция.За днес все още няма информация дали и къде ще се спира токът. Последното изявление на енергетиците е „Нито крачка назад”, след което те спряхя дейността на още една електроцентрала, с която вече 14 електоцентрали не работят.

Опозицията търси път да прекрати обсъждането на спорния проектозакон в парламента, като блокира процедурата с искане за референдум. Пълният текст на проектозакона ще се гласува във вторник следващата седмица, а до тогава по всичко личи, че енергетиците продължават протестите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44