Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия експулсира дипломат от американското посолство в Берлин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство експулсира дипломат от американското посолство в Берлин като реакция на шпионския скандал в Германия. Страната трябва да напусне служителят, завеждал връзките между американското разузнаване и партньорските служби.
Повод за прогонването на американския дипломат е отказът му да сътрудничи в разследването на два случая с разкрит шпионаж в полза на САЩ.

Ръководителят на службата за контакт с американското разузнаване в посолството на САЩ от месеци не е отговарял на запитванията на германските власти, съобщи говорителят на правителството Щефен Зайберт. Информация от него неколкократно е искана от парламентарната комисия, която разследва скандала със следенето на германски граждани в интернет от страна на американската НСА.

Конкретен повод за острата реакция обаче са двата разкрити в рамките на пет дни случая с шпионаж в полза на САЩ. Миналата седмица бе арестуван сътрудник на германските тайни служби, а вчера - служител на военното министерство в Берлин. И двамата са предавали информация на американското разузнаване.

Германската опозиция приветства решението на правителството, което от дни обмисляше подходяща реакция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44