Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селищата Джумалъказък и Бергама в Турция вече са под закрилата на ЮНЕСКО

UNESCO

Два исторически обекта в Турция бяха включени към световните културни ценности, които са под закрилата на ЮНЕСКО. На проведената в Катар сесия в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното културно историческо наследство бяха включени селищата Джумалъказък и Бергама. С това числото на обектите в списъка на ЮНЕСКО в Турция стана 13.

Джумалъказък се намира в областта Бурса. Представлява ранноосманско селище, в рамките на което се намират няколко старинни социални комплекси и местности, които дават ценни сведения за бита и социалните дейности на османлиите в зората на империята.

Град Бергама се намира в провинция Измир. Недалеч от сегашното селище е разположен античният град Пергам, който е бил с население около 150 хиляди, когато достига своя разцвет през Римската епоха. В Бергама се е помещавала най-голямата библиотека от елинистичната епоха.

Град Бергама е включен в списъка на ЮНЕСКО в раздела Културни пейзажи. В този раздел са подбрани найценните археологически обекти на световното културно наследство от елинистичната, римската и византийската епоха като Акропола, седемте гробници в свещения град Кибела. 

Преди това в списъка за опазване на световното наследство на международната организация бяха включени джамията Селимие в Одрин, планината Немрут, град Сафранболу, Националният парк Гьореме и Кападокия, неолитичното селище в Чаталхьоюк и други обекти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44