Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция започна мащабно разследване срещу религиозното движение на Фетуллах Гюлен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските власти започнаха мащабно разследване срещу религиозното движение "Хизмет" на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в щата Пенсилвания в Америка.

Фетуллах Гюлен в миналото беше съюзник на премиера Реджеп Тайип Ердоган и направи не малко за неговото утвърждаване във властта през изминалите 11 години. Но някогашните съюзници станаха врагове. Ердоган и хората му твърдят, че Гюлен и неговото движение, създавайки паралелни на държавата структури, са организирали антикорупционното разследване през декември миналата година, както и редица скандали, чиято цел е била да бъде отстранен Ердоган от властта.

Хора на Фетуллах Гюлен са на отговорни постове в полицията и в съдебната система. За да пресече разрастването на антикорупционното разследване, още през декември Ердоган предприе мащабна чистка в полицията и в съдебната власт.

Близки до движението на Фетуллах Гюлен има сред бизнесмените, интелектуалците, журналистите, хората на изкуството, спортистите и други среди в Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44