Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове се обявиха срещу създаването на Национален парк “Българско Черноморие“ в Бургас

Снимка: Радио Бургас

В спорове и остро противопоставяне премина обществената дискусия за създаването на Национален парк “Българско Черноморие“ в Бургас. Срещу проекта се обявиха кметовете на черноморски общини, ловно-реборски сдружения, представители на горски стопанства и националната асоциация „Българско Черноморие“. Идеята подкрепиха Българското дружество за защита на птиците и фондация „Биоразнообразие“.

Още в началото на срещата кметът на Поморие Иван Алексиев, напусна залата и обяви обществената дискусия за нелегитимна. Той заяви, че поставеният от НС едногодишен срок за проучване и изготвяне на предложението за създаването на национален парк е изтекъл.

12-месечният срок изтече на 12-и юли 2014-а година. Писма до вас, получихме това второто, видите ли правим ново обсъждане. Това е несериозно, господин Костадинов. Оттук нататък няма какво да коментираме. Вашето задължение е отпаднало, защото срокът е изтекъл.

Кметът на Несебър Николай Димитров пък поиска да се изготвят мотиви, които да доказват необходимостта от проекта.

Ние трябва да започнем да запишем в протокола и наново да се постави въпросът каква е идеята, какви са мотивите за създаване на такъв проект, с какво това ще допринесе за развитието на туризма.

Жители на община Бяла представиха подписка срещу проекта.

За един час сме събрали над двеста подписа и становища против този парк. Начинът е грешен. Вие не показвате уважение към хората. Елате при нас, покажете се, първо идеята да обсъдим, а след това как ще се прави и какво.

В заключение зам.-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов каза:

Смятам, че се нуждаем от още време и вероятно то е първото нещо, което ще бъде предложено на Народното събрание. И, разбира се, големият въпрос е "за" или "против" бъдещ Национален парк.

Доклад с резултатите от обществените дискусии ще бъде внесен в НС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44