Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган обвини Израел, че върши тероризъм, бомбардирайки палестинците в Ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Ердоган обвини Израел, че върши тероризъм, бомбардирайки палестинците в Ивицата Газа. Същевременно той нападна и международната общност, че мълчи, докато пред очите й Израел извършва "клане" над палестинското население.

Докога светът ще продължава да мълчи пред лицето на тероризма на Израел и докога ще продължи да бездейства пред военната операция на Израел, жертвите на която станаха вече 192, риторично заяви Ердоган в реч пред парламентарната група на управляващата ПСР, подчертавайки, че Турция няма да нормализира отношенията си с Израел, докато не спре бомбардировките.

Турция, както досега, и занапред ще продължи да подкрепя палестинците в Ивицата Газа, увери още турският премиер.

По негово нареждане Турската агенция за сътрудничество и координация (ТИКА) е започнала инициативи по осигуряването на първия етап от хуманитарна помощ в размер на 1 милион американски долара - хранителни продукти и други стоки от първа необходимост.

Турският Червен полумесец също е започнал подготовка за изпращането на хранителни продукти за 2 хиляди семейства в Газа.

След два дни в Анкара пристига държавният глава на Палестина Махмуд Аббас, който ще разговаря с Ердоган и с Абдуллах Гюл по ситуацията в Палестина. Визитата бе запланувана преди въздушните удари на Израелската армия срещу палестинските сили в Газа. Предвиждаше се тя да бъде посветена на въпроси във връзка със сформирането на правителство на съгласието в Палестина, но въздушните удари на Израел и нарастването на напрежението изместиха фокуса на срещата.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44