Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Държавата трябва да разработи дългосрочна стратегия за индустриална политика

Държавата трябва да разработи дългосрочна стратегия за индустриална политика и тя трябва да бъде съгласувана със социалните партньори, посочиха от КНСБ. Профсъюзът организира форум по темата, на който бяха обсъдени индустриалните сектори и мерките, които държавата трябва да предприеме.

Възстановяването на индустрията е основен фактор за икономически растеж и разкриване на нови работни места. Статистически страната ни вече е изпълнила една от европейските цели за възстановяване на индустрията - 20-процентен дял на промишлеността в Брутния вътрешен продукт, като към момента той е 24%.  България обаче трябва да постига още по-висок дял, смятат синдикатите.  В подкрепа на това президентът на КНСБ Пламен Димитров цитира новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който заяви, че до 2020-а година ролята на индустрията в ЕС трябва да нарасне.

Приоритетните сектори, които могат да се развиват, са електроника и електротехника, IT технологии, металургия, машиностроене, химическа промишленост, транспортна инфраструктура и селско стопанство. Подкрепата от страна на държавата не е задължително да бъде финансова, смята Пламен Димитров, тя може да бъде и под формата на облекчени административни процедури.

Между синдикатите обаче има спор доколко и  къде е ролята държавата в този процес.

Според президента на КТ"Подкрепа" Константин Тренчев именно политиците, от които се търси стабилност и  подкрепа, са съсипали индустрията. Той смята, че страната ни трябва да се спре да се хвали с ниските си данъци и заплати, за да привлича инвеститори.

Анализът на синдикатите сочи, че липсват технически кадри - близо три пъти по-малко от потребностите на индустрията, както и мерки за ограничаване на сивата икономика.
 
Според синдикатите най-важното за осъществяването на реиндустриализацията е политическата стабилност.

Репортажа на Добрина Карамболова можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44