Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски депутат: Над 5000 турци са се присъединили към джихадистите от ИДИЛ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутатът от основната опозиционна Народна републиканска партия Мехмед Шекер заяви, че над 5000 турски граждани са се присъединили към джихадистите от радикалната групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта", които обявиха халифат в завзетите от тях територии. Турският депутат обвини властите, че не предприемат ефикасни мерки, за да попречат на този трафик. Нима е възможно държавата да не знае това? Тези хора поддържат връзка чрез интернет! Те оставят семействата си и се прехвърлят в Сирия, където се присъединяват към джихадистите? На това трябва да се сложи край и това е задача на държавата, каза той.

В същото време турският вестник "Хабертюрк" писа, че в Истанбул има дружество, което се представя под емблемата и флага на джихадистите. Офисът му се намира в един от крайните квартали на мегаполиса – "Гюнгьорен", който е с по-бедно население. Част от присъединилите се към ИДИЛ били именно от този квартал – главно младежи от бедни семейства или преселници от източните и югоизточните райони. Тяхни близки казват, че са отишли в Сирия, за да се бият за "свещената война". Същото дружество е организирало на местна почва и благотворителни кампании за набиране на средства, които изпращали в Сирия, пише още вестникът.

Никой досега не е опровегал поместените във вестника твърдения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44