Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция обяви тридневен траур в памет на загиналите палестинци в Газа

Турция обяви тридневен траур в памет на загиналите палестинци в Газа. Отменени са всички празненства, а националните знамена ще бъдат свалени наполовина.

Вицепремиерът и говорител на правителството Бюлент Арънч заяви:

Ние подкрепяме преговорите за прекратяване на огъня. Но осъждаме клането на палестинския народ от страна на Израел. Турция винаги е провеждала принципна политика, в подкрепа на справедливостта, а не силните.

Палестинският въпрос се счита за национална кауза на Турция. Не минава и ден без протестни демонстрации, а депутатите приеха декларация, осъждаща действията на Израел. Турският премиер Реджеп Ердоган определи нападенията на израелската армия като геноцид, а защитата на палестинската кауза заема основно място в предизборната му кампания за президент.

Много общини обявиха бойкот на Кока-кола и на израелските стоки след израелските удари срещу Газа. В социалните мрежи се разпространяват призиви ”не пийте Кока-кола заради Газа”, "няма да бъдем солидарни с войната", ”протестираме срещу жестокия Израел”.

Ситуацията в Турция напомня кризата през 2011-а година във връзка с рейда на кораба "Мави Мармара", при който бяха убити деветима турски граждани и заради който турскоизраелските отношения бяха замразени. Израел миналата седмица намали състава на дипломатическите си мисии в Турция поради риск за тяхната сигурност. Израел призова своите граждани да не посещават Турция. Отменени са много резервации за следващите месеци, съобщават туроператорите. Делът на израелските туристи е по-малко от 1% от общия брой на туристите, поради което не се очаква като цяло да повлияе на турския туризъм.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44