Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още задържани полицейски служители по подозрения, че се опитват да свалят Ердоган от власт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съд в Истанбул постанови задържането на осем високопоставени полицейски служители от Дирекцията по сигурността. Други 25 души са призовани на разпит, а за още 75 полицаи има искане за задържане. На акцията се гледа като на чистка на премиера Ердоган срещу движението "Гюлен", което разкри корупционни практики в управлението му.

Полицейските служители бяха задържани преди два дни при операция на колегите си от истанбулската полиция. Почти половината от задържаните са висши полицейски служители, между които е бившият ръководител на Службата за борба срещу тероризма в истанбулската полиция Йомер Кьосе, а също и директорът на разузнавателната служба Али Фуат Йълмазер.

Според следствието задържаните са участвали в разследването и провеждането на антикорупционната операция от декември м.г., както и в извършване на компрометиращи подслушвания на телефонни разговори. Ето защо това се коментира като нова чистка на турския премиер Р. Т. Ердоган срещу движението на бившия му съюзник ФетхуллахГюлен и неговите хора в полицията преди президентските избори в страната и след огромния корупционен скандал, в който се твърди, че са били замесени премиерът и неговият вътрешен кръг.

Според Ердоган Фетуллах Гюлен и неговите хора в полицията, участвали в разследването, са създали паралелни структури, за да го свалят от власт. Турският премиер заплаши, че ще изкорени движението и неговите хора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44