Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки тела са намерени под руините в Газа по време на примирието

| обновено на 26.07.14 в 15:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спирането на огъня между Израел и палестинското ислямистко движение Хамас в Ивицата Газа влезе в сила в 8 часа тази сутрин. Малко преди влизането в сила на примирието, 18 палестинци от едно семейство бяха убити в дома си при израелски танков обстрел. С това броят на убитите палестинци от началото на израелската военна операция на 8 юли става 881 души. Двама израелски войници загинаха снощи в престрелка с въоръжени бойци в Газа. От началото на операция "Защитно острие" загубите на израелската армия възлизат на 37 души.

  Телата на най-малко 85 палестинци са били извадени изпод руини в Ивицата Газа, съобщи Франс прес като се позова на медицински източници. Спасителните служби, разчистващи поразените от снаряди сгради, продължават да откриват тела в районите, където досега не можеха да влязат заради минометния обстрел от страна на Израел. С новооткритите тела броят на жертвите от кървавия конфликт в района наближана 1 000 души.

Тези, договорени от американския държавен секретар  Джон Кери 12 часа, ще позволят на населението в Газа само да се снабди с вода и храна, а на болниците да си набавят лекарства. Едно наистина крехко примирие, защото говорител на израелската армията, обявявайки спирането на огъня, подчерта две точки: цивилните от  Газа, от които армията е поискала да напуснат домовете си да не се завръщат там и че армията „ще отговори” в случай на нападение срещу нейни военни или цивилни. Израелската армия смята също да продължи оперативната си дейност за откриване и разрушаване на тунелите, които тръгват от Газа.

Преди да приеме това хуманитарно спиране на огъня, израелският кабинет за сигурност отхвърли американското предложение за по-дълго примирие. Но дипломатическите усилия за договаряне на трайно споразумение в Газа продължават в Париж, където на обед започва международна среща, в която ще участват американският държавен секретар и външните министри на Франция, Великобритания, Германия и Италия, но също и на Турция и Катар - две страни близки до ислямисткото движение Хамас.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44