Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Царево се открива фар със скулптура на тракийска богиня

Снимка: БГНЕС

В Царево ще бъде открит новият фар с бронзова фигура на тракийска богиня. Фигурата е висока над 5 метра и тежи около 3 тона. Това е първият по рода си фар-скулптура, който ще посреща рибарите и корабите.

Уникалният фар-скулптура е новата атракция в Царево. Бронзовата фигура е разположена върху бетонен пиедестал, на височина над 16 метра от морското равнище. Тя е адаптация на тракийска богиня от гробницата при село Свещари и е дарение от световно признатия автор Павел Койчев. Това е първият по рода си фар-скулптура в света, каза кметът на Царево Георги Лапчев.

Постарах се да потърся във всички видове търсачки и наистина се оказа, че няма друг такъв. Това е единственият и от тук нататък всеки следващ ще бъде като този в България, а именно в Царево, на входа на пристанището. Имало е един такъв някога в древността, това е Родоският колос, но всъщност отдавна, отдавна го няма. Сега има нов такъв в света и това е този, който е при нас, каза Лапчев.

Изграждането на нов фар в Царево се наложи, след като старият беше разрушен от бурното море през зимата на 2012-а година. Идеята за фар да бъде издигната скулптура на тракийска богиня предизвика острата реакция на Българската православна църква, която поиска женската фигура да бъде заменена с кръст. Сега завършеният фар ще се превърне символ на сигурността и гостоприемството на Царево, смята обаче кметът Георги Лапчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44