Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция започна предварително гласуване за президент

Снимка: БГНЕС

Започна гласуването на граничните пунктове на турските граждани, които няма да бъдат в страната за президентските избори, чиито първи тур ще се състои на 10 август. 

На граничните пунктове с България са разкрити 10 избирателни секции - 8 на Капъкуле и по една на Хамзабейли - Лесово и Дерекьой - Малко Търново. Гласуването там ще продължи до 17 часа на 10 август,когато приключва изборният ден в Турция. Бюлетините ще бъдат транспортирани с чували в Турция, където ще бъде извършено преброяването.

За пръв път държавният глава в Турция ще се избира пряко от народа, досега той се избираше от парламента. Пак за пръв път около 3 млн.турски граждани,живеещи в чужбина ще гласуват в държавите,където живеят. В общо 155 държави, включително и в България, ще има гласуване,на дати, които са фиксирани от Висшия избирателен съвет на страната.

В България са регистрирани 8 198 турски избиратели. Те ще упражнят вота си между 1 и 3 август за първия тур и ако има втори тур на 17-19 август.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44