Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма напрежение сред децата в международния лагер в Свети Влас

Игор Абесинов
Снимка: Даниела Костадинова

Няма напрежение сред децата в Международния детски лагер в Свети Влас, каза представителят на детската фондация "Украйна" в Москва Игор Абесинов. Това потвърдиха и ръководителите на българската група в лагера. Вчера от министерството на външните работи на Украйна бе изпратена протестна нота до българското дипломатическо ведомство, че в лагера има  дискриминацията на украински деца. 

Абесинов уточни, че на 24-ти юли преди провеждането на традиционната вечер "Арена дружба" в лагера е помолил украинските деца да не носят украински носии преди тържеството, а да бъдат с тях само на сцената. Срещу молбата му обаче остро е възразил ръководителят на украинската група, който впоследствие изпратил сигнал до украинското консулство във Варна.
На следващия ден в лагера са пристигнали украински журналист, за да направи репортаж, и представител на украинското консулство Ирина Дмитренко. Всички останали - ръководители на детски групи и туроператори определят случая като провокация и твърдят, че реакцията на украинския ръководител е силно преувеличена. 

Децата играят заедно. Тук е много спокойно и уютно, каза туроператорът Иван Червенков

В момента в лагера има 70 деца от Украйна, 300 от Русия и 30 деца от България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44