Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 250 000 турски граждани прекарват в чужбина Рамазан Байрам

С традиционна молитва - намаз, отслужена в близо 100 000 джамии, в Турция започна свещеният мюсюлмански празник Рамазан Байрам - единият от двата най-големи празника на мюсюлманския свят, който отбелязва и края на едномесечния пост - оруч. Нарича се и Шекер байрам, понеже се сервират сладки вкусотии.

Празникът ще продължи до сряда. През дните на Байрама пътуването по автомагистралите и през мостовета над Босфора ще бъде безплатно, а градският транспорт в Истанбул - с 50% намаление.

Голяма част от изселниците заминаха за родните си места в България и на ГКПП-тата са се образували дълги опашки, съобщиха митническите власти. Пътищата в Турция се задръстиха от автомобили и автобуси, с пътуващи. Близо 23 000 коли са били превозени за 24 часа само по фериботната линия Гебзе Ескихисар - Ялова Топчулар, което е рекорд. Около 250 000 турски граждани ще прекарат празника в чужбина.

Турски медии съобщиха, че в населения компактно с български турци град Кърджали е била дадена мюсюлманска вечеря, Ифтар, на която са присъствали около 3 000 души. Инициативата, наречена Конвой на берекета, е на истанбулската община Байрампаша, чието население е с преселнически корени от България и балканските държави.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44