Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските граждани в чужбина гласуват за президент

Снимка: БТА
Тези дни десетки хиляди турски граждани в различни страни по света, включително и в България, гласуват за избирането на президента на Турция.  За пръв път в историята на страната турските граждани имат право да упражняват вота си в страните, където живеят.

Според новия турски избирателен закон гласуването в чужбина се провежда една седмица по
-рано от вота в Турция, който ще бъде на 10 август. А ако има втори тур,той ще се проведе на 24 август в Турция и съответно една седмица по-рано в чужбина.

 

В България също се провежда вот. В турското посолство в София и в консулските служби в Пловдив и Бургас са разкрити избирателни секции. Според турските официални източници в България живеят 8 287 турски избиратели. Гласуването в България започна в петък и ще приключи на 3 август.

  В София първи са се явили пред избирателните урни турските студенти, които учат в различни български университети.

  Освен в България в още 53 страни по света турските граждани упражняват правото си на вот. Близо 3 млн. турски избиратели живеят в чужбина, най-много са в Германия, където има и най-много избирателни секции.

  Трима са кандидатите за президент - настоящият премиер Р. Т. Ердоган, кандидатът на опозицията Екмеледдин Ихсаноглу и кандидатът на кюрдите Селяхаттин Демирташ


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44