Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревога в Анкара заради настъплението на джихадистите в Северен Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анкара е в тревога заради настъплението на джихадистката групировка "Ислямска държава". Джихадистите са се приближили на 45 км до Ербил, който се счита за столицата на иракски Кюрдистан.

Турски изтребители F-16 са приведени в бойна готовност и извършват разузнавателни полети край границата с Ирак. Турската армия има пълномощия за извършване на трансгранична операция при заплаха за сигурността на страната. В същото време обаче 45 турски служители от консулството в град Мосул са заложници на джихадистите и това поставя Анкара в много трудна ситуация. 

Преди няколко дни джихадистите превзеха областта Синджар, която се счита за родина на язидите - малка кюрдска етно-религиозна общност, предимно от селски характер, които живеят главно в Ирак, около 400 хиляди души, а също и в Турция, Сирия, Армения и Грузия. Хиляди семейства предприеха масово бягство към Турция. Друга група са блокирани в планините, но без храна и вода, съобщава се, че са починали около 70 души. 

Турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу съобщи, че са били хвърлени от самолети пакети с хуманитарни помощи за бежанците в планините Синджар. Той подчерта, че Турция е единствената страна, организираща хуманитарни операции за иракските бежанци, бягащи от насилието на джихадистите.

Турция работи по изграждането на бежански лагер, побиращ 10 хиляди души, в иракския град Дохук. Това, което се случва в Северен Ирак не е просто сблъсък между "Ислямската държава” и туркмените. Ситуацията се корени в погрешните политики на правителствата на Ирак и Сирия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44