Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция тържествено отбелязват Успение Богородично

Снимка: БГНЕС

В Гърция тържествено отбелязват днешния християнски празник Успение Богородично, познат още като Летния Великден. През цялята нощ и до този час манастирите и църквите в Гърция са пълни с вярващи. След нощното бдение започна тържествената литургия. Иконите и църквите са празнично украсени, богомолци чакат с часове да се поклонят пред иконата на Богородица. Истинско стълпотворение е дори и в скалните манастири, които се намират на най-високите места по островите.

Отново остров Тинос е фокусът на днешните тържества. За празника на поклонение пристигнаха хиляди вярващи от цял свят.

Поклонници на остров Митилини изминаха 25 километра пеша, за да се поклонят на иконата в манастира "Успение Богородично".

В планинската област Козани стотици вярващи достигнаха до скалния манастир на коне, за да присъстват на литургията днес.

На изключителна почит сред гърците е катедралният храм на остров Парос със сто врати. Деветдесет и девет се отварят днес, последната, според преданието, ще я отвори Богородица.

Много чужденци, сред които и български туристи, присъстваха на тържествата на остров Патмос, където монасите спазват изцяло византийския канон на днешния празник.

Телевизиите излъчват литургията от манастира Сумела в Турция, където заминаха хиляди вярващи гърци.

По традиция днес в църквата се носи обреден хляб и след освещаването му се раздава за здраве и плодородна година. Именниците посрещат гости. Заедно с Мария днес празнуват Панайотис и Деспина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44