Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 15 години от катастрофалното земетресение в Измитския залив

Снимка: http://www.worldhum.com

Турция отбелязва една от най-тъжните годишнини в своята история. Днес се навършват 15 години от катастрофалното земетресение с епицентър в Измитския залив в Мраморно море. Две минути след 3 часа на 17 август 1999 северозападната част на страната е разлюляна от трус с магнитут 7,5 в продължение на цели 45 минути. Земетресението взима 17 000 жертви, но според някои оценки загиналите всъщност достигат 35 000 души.

Годишнината се отбелязва с поредица от инициативи. В Ялова се състоя нощно бдение пред паметника на загиналите. Град Коджаели е домакин на конференция на тема "Готови ли сме за земетресенията".Участва турският министър на благоустройството, представители на правителствената служба за бедствия и кризи,на Червения полумесец и др.

След трагедията в Турция бе приет закон за земетръсно обезпечаване на строителството, реализира се проект за обновяване на стария жилищен фонд, но въпреки това направеното не е достатъчно. Специалистът Шюкрю Ерсой подчертава, че Истанбул е застрашен от поражения при  земетръс, поради урбанизацията и увеличаването на населението:

Населението на мегаполиса е 13 млн. души, а числото на жилищата надхвърля 3.5 милиона. Старият Истанбул бе разположен върху здрава основа, но сега строителството се пренесе върху по-неустойчиви, земетръсни терени. Това говори колко голям е рискът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44