Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелкова: Няма да загубим евросредства по ОП "Транспорт"

Николина Ангелкова инспектира жп линията Димитровград–Харманли
Снимка: Дора Атанасова

Няма опасност страната ни да загуби европейски средства по Оперативна програма "Транспорт", контролът върху рисковите проекти по програмата е ежедневен. Това увери транспортният министър Николина Ангелкова при инспекцията на жп линията ПървомайСвиленград. 

Проектът "ДимитровградХарманли" е рисков заради забавени разрешителни за строеж. Въпреки това напредъкът на строителните  работи е 60 процента. Очаква се тази жп линия да е готова до края на 2015-а година, съобщи служебният министър Ангелкова и уточни, че няма риск страната ни да загуби средства ОП "Транспорт".

До края на тази година, 2014-а, няма риск от загуба на средства по ОП "Транспорт". До края на 2015-а, знаете, трябва да харчим по сто милиона на месец, за да може да усвоим всичките около 40 процента, които остават по Оперативна програма "Транспорт" до края на 2015-а, което е милиард и половина лева. Така че за нас е от съществено значение наистина и правим ежедневен контрол на абсолютно всички проекти по програмата, особено на тези, които сме квалифицирали като високорискови, а те са именно този проект ПървомайСвиленград и съответно СептемвриПловдив от жп проектите и от пътните проекти, това са автомагистрала "Марица", лот-1 и "Струма", лот-4.

Като приоритет в работата си служебният министър определи преговорите с кредиторите на БДЖ, които имат около 600 милиона задължения към различни банки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44