Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вероятността от рецесия в Германия расте

Опасността от рецесия в Германия се покачва драстично, смятат икономистите от Института за макроикономика, който се смята за близък до синдикатите в страната. Рискът икономиката на най-мощната в пазарно отношение държава в ЕС да забуксува се е утроил – през юли той е бил едва 7,5%, а през август е вече 25%. Въпреки това всичко все още е в зелената зона, обясняват икономистите. Те са създали система от индикатори, следяща германската икономика, която действа на принципа на светофара – зелената зона е все още безопасна, жълтата означава вземане на спешни мерки, а влизане в червената означава реална рецесия. В жълтата зона се влиза при риск за рецесия от 30%.

Предупреждението на икономистите се базира и на свиването на БВП, който от април до юли е паднал с 0,2%. Ако и следващото тримесечие тази тенденция продължи, страната ще е влязла в рецесия.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел призова за създаването на нова система от индикатори, която да не се базира само на БВП, а и да измерва задоволството на германците от живота им. То ще отразява по-реалистично качеството на живота в страната, заяви тя на среща на млади учени в Линдау.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44