Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Намирането на дипломатическо решение на кризата в Украйна е приоритет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Намирането на дипломатическо решение на кризата в Украйна е приоритет" - това каза германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция в Киев след среща с украинското ръководство. Според Меркел, трябва да бъде намерено решение, което да е приемливо за всички страни.

Мирът не е възможен докато няма по-добър контрол на границата между Украйна и Русия. Необходимо е  двете страни да договорят наблюдението й с участието на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, за да се постигне прекратяване на огъня, подчерта Меркел.

Канцлерът каза, че нови санкции срещу Москва не стоят на дневен ред, но  не изключи възможността от въвеждане на ограничения в бъдеще, ако ситуацията в източната част на страната се влоши.

Украинският президент Петро Порошенко от своя страна заяви, че Киев и Европейският съюз са договорили позиция, с която ще излязат на срещата на Митническия съюз в Минск на 26 август. По думите му,  украинската страна ще работи с Европа за постигането на мир, но това няма да стане за сметка на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Киев.

Порошенко изрази увереност, че мирът в Източна Украйна може бързо да бъде възстановен  щом въоръжените "чужди наемници" бъдат прогонени. Президентът потвърди, че ще поиска от парламента през септември да ратифицира споразумението за асоцииране и свободна търговия с ЕС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44