Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Берлин Клаус Воверайт изненадващо подаде оставка

Снимка: bg.wikipedia.org

Най-дълго управлявалият германска провинция премиер и кмет на Берлин Клаус Воверайт обяви изненадващо днес, че до края на годината ще напусне поста си. Воверайт оглави правителството в Берлин през 2001-ва година и под негово ръководство градът се превърна в най-популярната столица в Европа.

За Берлин се казва, че в едно денонощие в него се случват повече културни и политически събития, отколкото в Париж и Лондон, взети заедно. Този облик столицата на Германия доби под ръководството на кмета на Берлин Клаус Воверайт. 60-годишният политик зае поста през 2001-ва година и до днес бе най-дълго управлявалият премиер на провинция в Германия. Малко преди обяд той изненадващо обяви, че на 11-и декември ще напусне властта. Причините обеща да разясни на пресконференция.

Воверайт стана популярен още при поемането на кметския и премиерски пост, след като публично обяви, че е хомосексуален. Репликата му: "Аз съм гей и това е добре така", стана повод в политиката открито да заявят сексуалността си и други негови колеги и тази тема да престане да бъде табу. През последните години обаче популярността на Воверайт започна стремглаво да спада, най-вече заради катастрофалното развитие на строежа на ново берлинско летище. То още не е готово, а отдавна се превърна в най-скъпия строеж на аеропорт за всички времена.

За наследник на Воверайт в Берлин се спряга лидерът на регионалната социалдемократическа партия Ян Щос.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44