Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската Партия на справедливостта и развитието избира нов председател

Ахмет Давутоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На извънреден конгрес управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието ще избере нов председател на мястото на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Само след един ден той официално ще встъпи в длъжността на президент на страната. Фаворит за нов партиен лидер е досегашният външен министър Ахмед Давутоглу.

Лично Ердоган предложи Давутоглу за свой наследник на поста и днес се очаква делегатите да го изберат. 

В същото време Давутоглу ще наследи Ердоган и на поста премиер до изборите през март 2015-а г. Веднага след като Ердоган встъпи официално в длъжност на 28-и август, се предвижда да връчи мандат на Давутоглу за съставяне на новото правителство на страната.

Започнаха да пристигат и официалните гости за церемонията по полагането на президентската клетва от Ердоган, която ще се състои в четвъртък. Представители на около 75 страни се очаква да присъстват на иногурацията на 12-ия турски президент, който за пръв път беше избран с всеобщо гласуване на 10-и август. Президентът на България Росен Плевнелиев, а също президентите на още 18 страни ще участват. Делегация от Америка, външният министър на Русия Сергей Лавров, външният министър на Армения Налбандиян също ще бъдат сред гостите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44