Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедственото положение в Димитровград, Харманли и Симеоновград ще бъде отменено

| обновено на 08.09.14 в 17:51
Снимка: Дора Атанасова

В пострадалите общини в Хасковска област няма възникнали нови произшествия и бедственото положение ще бъде отменено. 90 процента от засегнатите постройки вече са отводнени, сочи обобщената справка на Областният кризисен щаб.

Наводнените сгради са 365, като най-много са били в Димитровград, където количеството на валежите достигна 140 литра на квадратен метър. Близо 13 хиляди декара обработваеми площи са под вода, а продукцията е унищожена. В първите часове на бедствието бяха евакуирани 1 000 души, сега само 20 останаха постоянно пребиваващи в различни институции.
Скъсаната язовирна стена до Райново и разрушените диги в Симеоновград трябва да бъдат изградени, също да се ремонтират разрушените пътища. До седмица ще бъдат ясни размерите на нанесените щети. Залята е над 2 000 декара земеделска земя. Продължава наблюдението на нивото на реката. Критичният минимум за преливане е 7 метра, а на места водата вече достига над 4 метра. Затова крайречните общини Симеоновград, Любимец и Свиленград са готови да посрещнат евентуалната голяма вълна. 

Днес комисия описва щетите, нанесени от пороя в димитровградското село Странско. Там продължава почистването на домовете. Наводнени са 20 къщи, които се почистват от калта. В района има доброволци, храна, завивки и препарати.

Започна ремонтът на пътя Димитровград-Симеоновград, който рухна от придошлите води. Разрушена е настилката на пътя и е пропаднал в участъка за село Златополе.

Община Димитровград започна кампания за набиране на помощи за пострадалите от наводненията селища в района. Необходими са пакетирани храни, почистващи препарати и дезинфектанти, дрехи, завивки, спално бельо, мебели, домакински уреди и всичко от първа необходимост. Набират се доброволци за почистването на домовете. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44