Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Давутоглу свика заседание за ролята на Турция в борба срещу Ислямска държава

Ахмед Давутоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиера Ахмед Давутоглу свика заседание, посветено на ролята на Турция в плановете на Вашингтон за борба срещу радикалната терористична организация "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, които се очаква да обяви американският президент Барак Обама. 

Турция като страна, която граничи с Ирак и със Сирия, се съгласи да се включи в предложената от САЩ коалиция за борба срещу "Ислямска държава".

Анкара има и притеснения от активно участие в нея, тъй като джихадистите държат за заложници 49 служители от турското консулство в Мосул. Не на последно място възпиращ фактор е обстоятелството, че Турция е единствената мюсюлманска държава във въпросната коалиция. Поради това Анкара се стреми да направи всичко възможно, за да няма активно участие в нея, коментира анализатор от СННТЮРК, или да се ограничи до предоставяне на базата Инджирлик в Южна Турция за логистични цели на коалицията.

Западните съюзници силно критикуват Турция,че предоставя на джихадистите оръжия и бази в градове, близки до южната граница със Сирия, за да подпомогне падането на режима на сирийския президент Башар Асад.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44