Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара посрещна с голямо внимание плана на президента Обама за решителни действия срещу джихадистите

Планът на американския президент Барак Обама за решителни действия срещу джихадистите от "Ислямска държава" бе посрещнат с голямо внимание в Анкара. Турция, като страна, която граничи с Ирак и със Сирия, се съгласи да се включи в предложената от САЩ коалиция на страните за борба срещу "Ислямска държава". Вчера турското правителство заседава по този проблем. Медии коментират, че Вашингтон и Анкара имат обща визия по въпроса, свързан с борбата срещу организацията.

Проправителственият вестник "Йени Шафак" днес коментира по повод заседанието, че е било взето решение Турция да не участва във военна операция срещу джихадистите. Ако Турция се включи в каквато и да е операция, ще рискува живота на турските дипломати, които са заложници при джихадистите. Според турския вестник Анкара е заявила тази си позиция на американския министър на отбраната Чък Хейгъл, който преди няколко дни бе в Анкара. Хейгъл се върна с празни ръце, пише вестникът. Позицията на Анкара ще бъде по-скоро пасивна, твърди "Йени Шафак". Но САЩ ще потърсят сътрудничество с Турция, за да възпрепятстват преминаването на бойците от "Ислямска държава" през турската територия към Сирия. За тази цел Турция затяга контрола по сигурността на границите. Във вчерашното заседание на правителството участваха и командващите основните родове войски.
Между обсъжданите опции е и тази за предоставяне на военновъздушната база "Инджирлик" за удари срещу "Ислямска държава".

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери пристига в Анкара за разговори с турските лидери във връзка с плановете на САЩ за борбата срещу джихадистите и ролята на Турция в тях.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44