Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция е инвестирала 330 млн. долара от началото на годината досега в сондажи за петрол и газ

Турция е инвестирала над 330 млн. долара от началото на годината досега за сондажи и производство на суров петрол и газ. По данни на турското Министерство на енергетиката и природните ресурси, през първите шест месеца на тази година са добити 6.9 милиона барела суров петрол и 226.3 милиона кубични метра природен газ.

Инвестициите за десет години са увеличени над 8 пъти, като са достигнали 925 млн. долара през миналата година.

Две трети от количествата на петрол и природен газ са реализирани от турската държавна енергийна компания "Тюркие петроллери аноним ортаклъгъ", ТПАО. Останалите количества са реализирани от частни енергийни компании, някои от които са кооперирани с чуждестранни фирми.

Турската държавна енергийна компания значително активизира инвестициите и финансирането на проекти за търсене и добив на петрол и газ след 2009 г..За тази цел през миналата година е инвестирала над 500 млн. долара, докато преди десет години са били само 70 млн. долара.

През първите шест месеца на тази година турската държавна компания е инвестирала 190 млн. долара за тази цел, а делът на частните енергийни фирми е около 140 млн. долара.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44