Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отбелязва Деня на обединението

| обновено на 03.10.14 в 12:02
Снимка: berlin.freebg.eu

Германия отбелязва днес Деня на обединението. Само година след падането на Берлинската стена комунистическата Германска демократична република престана да съществува и обединена Германия се превърна в най-мощната страна в Европа с население от 82 милиона души.

Според един от архитектите на обединението – външният министър на Федерална република Германия Ханс-Дитрих Геншер, тогавашните събития са пример за днешните политици, че и най-сложните въпроси могат да бъдат решени с отказ от конфронтация:

Загрижен съм, че отново се използва езикът на политическото противопоставяне и бих казал, че разведряването започва с намаляването на градуса на взаимните обвинения. Големите надежди, които имахме тогава, бяха за край на разделението в Европа, а не за преместването на линията на това разделение от центъра на континента към западната граница на Русия. Както тогава се стремяхме да сложим край на Студената война, така и сега трябва да положим усилия да избегнем нова Студена война
.

Германският канцлер Ангела Меркел и федералният президент Йоахим Гаук пристигат в Хановер, за да участват в тържествата по случай националния празник на Германия.

Над 4 милиона евро ще изхарчи днес провинция Долна Саксония, за да отбележи деня на обединението. Всяка година различна провинция е домакин на националния празник. Този път той се провежда в Хановер. Очакват се 1500 официални гости, сред които министър-председателите на всички провинции, президента на Бундестага Норберт Ламерт, президентът на конституционния съд Андреас Фоскуле, бившият външен министър Ханс-Дитрих Геншер и последният премиер на ГДР Лотар де Мезиер.

Тържествата ще отбележат не само обединението на Германия през 1990 г., а и 25-атата годишнина от падането на Стената.

Първи от чуждестранните дипломати и политици поздравленията си към Берлин отправи американският външен министър Джон Кери, който е прекарал част от детството си в западен Берлин, докато баща му е бил на работа в посолството там. Постиженията на Германия през последните 25 години са огромни, посочи той в поздравителното си писмо. Не така безкритично се отнасят обаче редица политици и анализатори.

Германия е обединена, но източните и западните германци все още не са равни, заяви преди дни президентът Йоахим Гаук. След падането на Стената 15% от населението на ГДР отива в западните провинции и до днес в Източна Германия все още заплатите са по-ниски, безработицата по-голяма, а има и цели региони, в които икономическият бум не се е състоял.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44