Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До половин година Турция започва изграждане на нова АЕЦ

Снимка: Борис Димитров

Турция започва през март идната година строителството на атомна електроцентрала, която ще се изгражда от руска компания и ще бъде на стойност 25 млрд долара. За тази цел група турски специалисти и студенти бяха изпратени на обучение по атомно дело в Русия. Турция планира също догодина да започне изграждането на ВЕЦ на река Тунджа край Одрин. Проектната и мощност се предвижда да бъде между 500 и 1000 киловата. 

До края на тази година Турция планира да внесе енергийни източници на стойност 56,2 милиарда долара. Страната ще продължи да внася енергия и през следващите три години, като общата стойност ще бъде 181 милиарда долара. Около 70 процента от турската енергетика е зависима от вноса на енергоизточници от чужбина. За да се намали зависимостта, Анкара предвижда да активизира сондажите за петрол и природен газ в страната и в чужбина. Петролът, природният газ и въглищата са основните източници на енергия за Турция, като страната ще се насочи и към разработване и прилагане на нови технологии за добив на шистов газ, лигнитни и на геотермални източници. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44