Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежки сблъсъци между футболни агитки и полицията в центъра на Кьолн

44 полицаи бяха ранени, а 20 футболни хулигани арестувани след тежки сблъсъци между футболни агитки и полицията в центъра на Кьолн късно снощи. Преди това там се проведе протест на футболните агитки срещу ислямистите в Германия. Демонстрацията бе организирана от крайнодесни партии.

В протеста за първи път се събраха враждуващи помежду си футболни агитки от цяла Германия. Най-малко 4000 души са взели участие в демонстрацията, каза министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер. Той обяви, че за да се предотвратяват такива демонстрации в бъдеще е нужно решение за ограничаване на нацистките сбирки да вземе Конституционният съд. Сред футболните хулигани са забелязани стотици привърженици на неонацистки организации, обясни той. Полицията е трябвало да защитава неколкократно изглеждащи като чужденци минувачи от атаките на хулиганите. Протестът срещу салафистите – радикално течение на исляма, което се разпространява в Германия, е само повод за расистки прояви, смятат от профсъюза на полицията. Обединението на футболни агитки и неонацисти е ново явление, което трябва да бъде наблюдавано внимателно, тъй като представлява опасност, каза още Йегер.

Хулиганите не протестират само срещу салафистите, а и срещу мюсюлманите. Наблюдава се бърз прираст на Съюза на хулиганите срещу салафистите, който е основан през май. До преди месец той наброяваше 300 души, а сега е нараснал вече на над 4000.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44