Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценни находки при работата по водния цикъл на Поморие

Църква, некропол, саркофаг, част от крепостната стена на Улпия Палеокастро Анхиало и късноантична сграда бяха открити по време на строителните дейности по водния цикъл на Поморие в квартал „Север”, информират от общината.

„Саркофаг на Теофилакт Лагоматис” – тези думи са изписани върху каменния ковчег, който е разкрит на ул. „Гладстон”. Той е поставен в северното предверие на църква и по палеографски данни надписът се отнася за не по-рано от IX в. – началото на Средновековието. Според ръководителя на разкопките Никола Русев, църквата вероятно също е от този период и продължава да съществува до X – XI в. По предварителни проучвания, в саркофага са положени костите на поне седем души, възрастни мъже и жени и поне три деца. Интересно е, че в него има само един череп, а други два, както и част от костите са открити в близост до саркофага, което, може би, ще даде сведения за непознат до сега погребален обичай. Около църквата е разкрит некропол, като до момента са намерени около 17 души. Всички тези гробове, както и църквата, са вкопани в заварен културен пласт. „За съжаление няма почти никакъв гробен инвентар, който да ни помогне в датирането, но това ще бъде анализирано въз основа на материалите, които са вкопани в пласта” – каза ръководителят на разкопките Никола Русев. В района е открит и бронзов реликварий, който предстои да бъде изследван.

Екипите по изпълнението на проекта за водния цикъл на Поморие се натъкват и на крепостната стена на Улпия Палеокастро Анхиало от римския или ранновизантийския период, на улиците „Оборище” и „Камчия”, в кв. „Север”. За по-голяма устойчивост срещу обсадна разрушителна техника, основите на стената са били положени върху дървени колове, разположени на разстояние и запълнени с трамбована пръст.

На ул. „Славейков”, в кв. „Север”, екип, под ръководството на доц. Олег Александров, проучва сграда, която датира към V век. Археолозите са попаднали на керамични предмети, мраморни облицовки и колективна находка от 70бр. медни монети, които в момента се проучват.

Предстои да бъде направена проверка на обектите от комисия при Министерство на културата. След реставрация и анализ на артефактите, те ще бъдат експонирани в Исторически музей – Поморие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава ремонтът на пътя през Дюлинския проход

Продължава основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход, информират от АПИ. В момента се извършват изкопни дейности, оформя се земното легло, полага се геотекстил и се извършват дренажите, нужни за изграждане на отводняването. Полага се трошен камък, необходим за новата конструкция на пътя. Работи се по оформянето на скатовете и..

публикувано на 18.09.24 в 17:02

Акция по пътна безопасност се проведе и в Сливен

По повод инициативата „Ден без загинали на пътя“ КАТ-Сливен днес извършва 24-часов контрол на пътя. Целта на този тип контрол е да се популяризира идеята за нула загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден. В усилията за подобряване на безопасността по пътищата се включиха Български червен кръст и Регионалната здравна инспекция. Акцията..

публикувано на 18.09.24 в 16:58

Бургас отбеляза Европейския ден без загинали на пътя с открит урок

Днес отбелязваме Европейския ден без загинали на пътя. Целта е поне за ден шофьорите да са отговорни и концентрирани зад волана.  В двора на Музикалното училище в Бургас се проведе открит урок по безопасност на пътя. Инициативата е на бургаската полиция, Община Бургас, БЧК и РИОСВ.  Малчуганите от първи до четвърти клас имаха възможността да..

публикувано на 18.09.24 в 16:49

МС реши: Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсации

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството като промени програмата за компенсации. За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток..

публикувано на 18.09.24 в 15:55

В Бургас ще има Център за специализирана грижа за лица с увреждания и техните семейства

Община Бургас ще кандидатства за изпълнение на инвестиция „Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа, и специализирани социални услуги за лица с увреждания“. Крайният срок за подаване на това предложение е 31 октомври, става ясно от докладната записка, разгледана в постоянната комисия по..

публикувано на 18.09.24 в 15:29

До седмица избират фирмата, която ще строи обхода на "Меден Рудник"

До седмица ще бъде избрана фирмата за изграждането на обхода на най-големия комплекс на Бургас "Меден Рудник". Очаква се разрешителното за строеж, обяви кметът Димитър Николов.  Търси се строител на южния обход на жк „Меден рудник“ "Почти 95% от трасето се намира в заблатени участъци, в тежък район за строителство. Не бих казал, че има..

публикувано на 18.09.24 в 13:40
снимката е илюстративна

Бургас изгражда професионален полигон за млади шофьори

Бургас ще изгради професионален полигон за пътна  безопасност. Заявката направи кметът Димитър Николов в днешния Ден без загинали на пътя. Съоръжението ще се намира в землището на кв. „Черно море“ на изхода на Бургас в посока Каблешково. Нужни ли са полигоните при обучението на новите шофьори? „Този комплекс ще има задачата да обучава, да..

публикувано на 18.09.24 в 12:47