Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия смята да разреши добиването на шистов газ за комерсиални цели

| обновено на 22.11.14 в 11:57

Под натиска на икономисти управляващата коалиция в Германия е решила да промени строгата забрана за добив на шистов газ в страната. В Бундестага е вкаран вече законопроект, който да уточнява при какви условия това ще бъде възможно. Министърът на околната среда Барбара Хендрик заяви, че ще има възможно най-строги условия за разрешението на този метод.

За да може да добива шистов газ, една фирма трябва да докаже, че е извършила успешни пробни сондажи. Тези проби се оценяват от научна шестчленна комисия. Ако мнозинството в тази комисия одобри добива с комерсиална цел, то тогава фирмата може да пристъпи към действие. Целта е да се предотврати замърсяване на подпочвена вода, затова разрешението ще се дава само след оглед на учени и еколози, посочват от Министерството на околната среда.

Първоначално Германия забрани изцяло добива на шистов газ до 2021-ва година с изключение на пробните сондажи с научна цел. Преди 2021-ва година бе предвидено тези сондажи да бъдат анализирани и тогава да се решава дали в бъдеще шистовият газ е допустим в Германия. Това намерение обаче отпада с новия законопроект.  Въпреки това с новите ограничения в законопроекта продажба на шистов газ може да започне едва най-рано след 5 години.

Коментара на Капка Тодорова, излъчен в седмичното обзорно предаване "Събота 150", както и анализа на кореспондента ни в Лондон Андрей Владов, също излъчен в "Събота 150" - в звуковия файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44