Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция е с нова енергийна стратегия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция е с нова енергийна стратегия. Целта на новото правителство в Атина е да превърне Гърция в енергиен кръстопът както на Средиземноморския район, така и за цяла Европа. Това е основната насока на политиката в енергийния сектор, която представи министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис.

Правителството е заинтересувано от реализиране на проекта за трансадриатическия газопровод ТАП за трансфер на азерски газ, но ръководството на енергийното министерство не е удовлетворено от договорените приходи за Гърция.

Министър Лафазанис отказа конкретен отговор на въпроса дали Атина предвижда включване в "Турски поток" и дали ще преговаря с Москва за руски газ от тази връзка.

Гърция няма да бъде "сателит" на никого, а ще защитава националните си интереси в енергийния сектор. С тази позиция министър Лафазанис изясни и спирането на приватизацията на националната електрическа компания ДЕИ. Всички договори, които електрокомпанията е сключила, ще бъдат преразгледани.

Правителството обеща, че ще намали цената на природния газ с 20%.

След изявленията за тотално спиране на приватизацията, новото правителство промени позицията си за някои сделки. Атина ще приключи продажбата на акциите от държавната газова компания ДЕСФА на азерската "Сокар". В сила остава и споразумението с китайския гигант "Коско" за пристанище Пирея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44