Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерите отчетоха 100-те дни на кабинета

Автор:

Първите 100 дни от управлението на коалиционното правителство са минали без задължителната толерантност от обществото и от опозицията, в условията на напрегната геополитическа ситуация, финансови предизвикателства, свързани с кризата в КТБ и бедствията. Така вицепремиерът Румяна Бъчварова описа условията на работа на министрите, но подчерта, че оценката, която тя дава е положителна.

Според нея координацията между министрите е добра, повечето имат управленски опит, изпълняват се мерки по основните реформи, набелязани от правителството.

Като слабост Бъчварова посочи трудната координация с парламентарните групи.

Сработването между правителството и парламентарните групи, това е един процес, който тече и според мен ще тече по време на целия мандат. Особената, но най-оптимална формула, която беше предложена за коалиция, съгласие по основния принцип, приоритети и запазване на партийна автентичност чрез възможността да се отстояват отделни конкретни идеи, всъщност ни поставя в тази ситуация във всеки един момент да се налага да съгласуваме позициите си. Това е доста трудно за всеки един от нас, коментира Румяна Бъчварова.

Тя беше категорична, че няма чистка в държавната администрация и това е било договорено с партньорите.

77% са новите назначения при органите на власт и техните заместници. Това е най-високото политическо ниво. 85% са членовете на политическите кабинети, които са нови, тоест има 15%, които са останали от предишното управление и едва 14% са новите назначения в държавни изпълнителни агенции и структури, които са създадени със закон. Опозицията спекулира с данни и цифри, които и по тяхно признание не са верни. Те акумулират от себе си данни за кадрови назначения от служебното правителство, обясни вицепремиерът.

Участието на АБВ в управлението е с амбицията партията да даде принос за стабилизиране и в същото време да се направят промени във важни сектори като социалния, в който проблемите са тежки, коментира вицепремиерът Ивайло Калфин.

Повишаването на минималните доходи и коледните добавки имат ефект, каза той.

За възраженията на бизнеса, включително и тези от последните дни, за качеството на социалния диалог по пенсионната реформа, Калфин изрази категорична позиция, че няма да се поддава на натиск.

Борбата с корупцията ще е приоритет в работата на вицепремиера Меглена Кунева. В края на март заедно с правосъдния министър Христо Иванов ще представят Стратегия за борба с корупцията.

Личната ми амбиция е да продължа да работя за постигането на конкретни резултати, най-важният от които е влизането на България в Шенген. Добрата подготовка и успешното българско председателство на ЕС и постигане на значими резултати в борбата с корупцията. Разгърнахме широка дипломатическа кампания за търсене на подкрепа за присъединяване на България към Шенген. Мисля, че от вчера броят на страните, които ни подкрепят, са 20. Те ни подкрепят без уговорки, но остават още няколко страни, важни, които трябва да бъдат убеждавани, посочи Кунева.

Вицепремиерът за еврофондовете Томислав Дончев посочи бъдещите предизвикателства пред кабинета на Бойко Борисов:

Най-голямото предизвикателство за първите три месеца работа е намирането на финия баланс. Необходимостта да се осигури стабилност, да се стартират реформи. Искайки да бъда честен, през тези три месеца ние не си позволихме да залитнем нито в едната, нито в другата посока. През тези три месеца стрелката е по-често сочеща в посока стабилност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС" с третия мандат за съставяне на правителство.  Костадинов допусна, че "Възраждане" може да намери общ език дори с ПП-ДБ: "Независимо от това на кого бъде даден третият мандат, ключът в момента е в ръцете на ПП-ДБ. Ако те надмогнат политическото си..

публикувано на 04.07.24 в 16:25

Общинските съвети на ДПС в Бургаско с отворено писмо до Ахмед Доган

Общинските съвети на ДПС в 13-те бургаски общини са изпратили отворено писмо до Ахмед Доган. В него те призовават почетния лидер на партията да обясни събитията от последните дни. Декларацията е публикувана преди ден на страницата във Фейсбук "Аз подкрепям Ахмед Доган". В нея се посочва: "ДПС се намира в един от най-трудните моменти от..

публикувано на 04.07.24 в 16:24

Пеевски: Ще върнем втория мандат веднага, ДПС ще бъде монолитно

ДПС ще върне веднага втория мандат за съставяне на правителство. Това заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Той добави, че страната върви към нови избори. "Вторият мандат, виждате, че няма подкрепа да се случи, те ясно го заявиха - ПП-ДБ, ГЕРБ, то обезсмисля нещата. Затова призовавам президента да забърза процедурата, да не я..

обновено на 04.07.24 в 14:46

Борисов отказва преговори за втори и трети мандат: Отиваме на избори!

"Правителство на ГЕРБ ще има, когато аз съм премиер. На шега го казвам, само за вас. Днес нали се шегуваме след вчерашния тъжен ден", обяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и добави още: "Вчера стана ясно, че отиваме на избори". На въпрос дали ГЕРБ-СДС ще подкрепи мандат, ако той отиде в ПП-ДБ, Борисов отсече:..

публикувано на 04.07.24 в 10:05
Служебният министър-председател Димитър Главчев и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в пленарната зала на Народното събрание.

НС изслушва премиера Главчев за срещата на НАТО, която президентът отказа да ръководи

Народното събрание ще изслуша служебния премиер Димитър Главчев и министъра на отбраната Атанас Запрянов за подготовката за предстоящата среща на върха в НАТО във Вашингтон, която президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев отказа да ръководи . Прессекретариатът му извести решението му в края на юни и разясни мотива: държавният глава не приема..

публикувано на 04.07.24 в 07:27

Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98  депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. От парламентарната група на ДПС 30 депутати подкрепиха предложението, 14 бяха против, а един се въздържа. В кулоарите на..

публикувано на 03.07.24 в 16:30

Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС

Народното събрание обсъжда и гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за министър-председател Росен Желязков. Според Конституцията парламентът приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Тоест при регистрирани 240 депутати, за да бъде избран предложеният от..

обновено на 03.07.24 в 15:57