Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция избегна фалита с удължаване на спасителната програма

Гърция избегна фалита с удължаване на спасителната програма. Правителството внася за гласуване в парламента мерки, които да засилят икономическото развитие и в помощ на социално слабите и безработните. Опозицията дори приветства премиера, че е направил отстъпки, за да постигне компромис с кредиторите.

Гръцкото правителство остана удовлетворено от успешния финал на преговорите с финансовите министри на еврогрупата.

„Споразумението предвижда в следващите четири месеца да изградим нови отношения с кредиторите - Европейския съюз и Международния валутен фонд. През това време ще преговаряме за промяна в кредитния договор, който включва не само мерки, но и програма по икономическото развитие на страната. Целта е Гърция реално да излезе от кризата.” Финансовият министър Янис Варуфакис уточни, че по настояване на Атина има договореност да не се увеличава ДДС в туризма, а също се прекратява  орязването на пенсиите. Необходимият бюджетен излишък се свързва с реалното развитие на гръцката икономика.

Част от предложената програма на гръцкото правителство не беше подкрепена от еврогрупата, но все пак постигнатото споразумение е „малка стъпка в нова посока” заяви Варуфакис.

Опозиционните партии дадоха различно тълкуване на постигнатото споразумение. Консерваторите от „Нова демокрация”, водещата опозиционна партия, признават, че засега Гърция е избегнала риска да излезе от еврозоната, но с цената на нови тежки икономически мерки.

Лявата партия „Реката” приветства премиера, че е избрал „пътя на логиката”. Докато социалистите от Пасок смятат, че страната се връща назад в своето развитие.

Договорените мерки с кредиторите ще се внесат за гласуване в парламента в следващите дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44