Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карнавален ритъм цари в съседна Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки кризата Гърция е в ритъма на карнавалите, които се организират всяка година на Сирни заговезни. Това е последен ден на тържествата преди началото на великденските пости.

Днес е апогеят на карнавалните шествия в Гърция. Най-интересен е карнавалът в Патра. Участват състави от цялата страна и от чужбина. Много политическа сатира има и в днешното шествие. Най-продаваните маски са тези на премиера Ципрас и финансовия министър Варуфакис.

Не отстъпват по достойнство и тържествата в Ксанти. Въпреки дъждовното време хиляди българи пристигнаха рано тази сутрин, за да почувстват настроението и видят тържествата. Магазините и заведенията работят денонощно. За българските туристи се предлага и месо, което спазвайки традицията, гърците не ядат вече седмица.

На много места в Гърция на днешния ден се спазват непроменени традиции от векове. В Северна Гърция на Сирни заговезни се провежда обичая ”Еничари и булки”, като всички герои са преоблечени мъже, които обикалят домовете и гонят злото. В Янина палят огньове, които наричат „джамали” и вярват, че с тях гонят злите сили. Познатите на нас кукери днес водят тържествата в Сохос до Солун и на остров Скирос.

Венециански корени има карнавала днес на остров Корфу. На Крит и до сега е жив обичаят ”открадването на булката”. Карнавалите в Гърция са традиции от древните тържества в чест на бог Деонисий.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44