Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ГМ Строй" обеща нотариалните актове за небостъргача

И към един казус, който от години чака своето решение, но сега като че ли изглежда се задава светлина в тунела. Става дума за така наречения небостъргач в бургаския комплекс „Меден рудник“, започнат още в далечната 2008-та година, но все още незавършен. Над 150 са собствениците на апартаменти в 30 етажната сграда, дали пари на зелено и сключили договори с  фирма „ГМ Строй”, но не получили до момента нищо в замяна. Преди дни пък научили, че фирмата може да бъде обявена в несъстоятелност. Сред потърпевшите е и Галина Георгиева. Ето какво разказа тя пред радио Бургас: 
чуйте звуковия файл


Галина Георгиева е начело на инициативния комитет на собствениците, тръгнали да търсят правата си чрез институциите. Сезирали прокуратурата и обществения посредник на Бургас Таню Атанасов. Пред радио Бургас той разясни:
чуйте звуковия файл


В началото на месеца бургаската районна прокуратура разпореди проверка от „Икономическа полиция“ на строителя на небостъргача фирмата „ГМ Строй“. Обвинението се е самосизира по медийни публикации за множеството пострадали граждани. В същото време във фирмата влезе синдик, за да изготви оздравителен план. Какво е становището му и има ли шанс кредиторите да не вземат апартаментите на хората. Ето какво коментираха от „ГМ Строй“ - разговаряхме с Диана Василева, офис сътрудник във фирмата, която ни увери, че предава думите на управителя на фирмата. 
чуйте звуковия файл


Вижда ли се светлина в тунела и могат ли наистина хората да бъдат спокойни, че няма да загубят апартаментите си, предстои да разберем. Явно 16 -ти август ще е ключова дата, когато собствениците се очаква да видят реални документи, а не само празни обещания. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на годината камерите на ТОЛ системата започват да снимат за скорост

До края на годината камерите на ТОЛ системата ще започнат да снимат за скорост, обяви в Пловдив служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Трябват ни работещи решения за превенция на пътните произшествия, каза още министърът. Пътната инфраструктура е основен елемент и когато я поддържаме ще може да има реални..

публикувано на 19.09.24 в 15:43

Община Бургас внесе докладна за етажен паркинг във „Възраждане“

Община Бургас е внесла в Общинския съвет докладна записка, която предвижда изработването на проект за изменение на Подробния устройствен план в квартал „Възраждане“. Това е стъпка към изграждането на етажен паркинг в тази жилищна зона.  Срещу проекта се обявиха от Камарата на архитектите и Съюза на архитектите. Двете браншовите организации са внесли в..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Бургас ще отбележи празничния ден на Независимостта с молебен и концерт

По повод 116-тата годишнина от обявяване Независимостта на Княжество България, Община Бургас организира празничен ритуал на 22 септември (неделя).  От 10:30 часа на площад "Атанас Сиреков" ще се състои тържествено издигане на националния флаг, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас, след което ще бъде извършен празничен молебен за..

публикувано на 19.09.24 в 14:23

Продължава ремонтът на пътя през Дюлинския проход

Продължава основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход, информират от АПИ. В момента се извършват изкопни дейности, оформя се земното легло, полага се геотекстил и се извършват дренажите, нужни за изграждане на отводняването. Полага се трошен камък, необходим за новата конструкция на пътя. Работи се по оформянето на скатовете и..

публикувано на 18.09.24 в 17:02

Акция по пътна безопасност се проведе и в Сливен

По повод инициативата „Ден без загинали на пътя“ КАТ-Сливен днес извършва 24-часов контрол на пътя. Целта на този тип контрол е да се популяризира идеята за нула загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден. В усилията за подобряване на безопасността по пътищата се включиха Български червен кръст и Регионалната здравна инспекция. Акцията..

публикувано на 18.09.24 в 16:58

Бургас отбеляза Европейския ден без загинали на пътя с открит урок

Днес отбелязваме Европейския ден без загинали на пътя. Целта е поне за ден шофьорите да са отговорни и концентрирани зад волана.  В двора на Музикалното училище в Бургас се проведе открит урок по безопасност на пътя. Инициативата е на бургаската полиция, Община Бургас, БЧК и РИОСВ.  Малчуганите от първи до четвърти клас имаха възможността да..

публикувано на 18.09.24 в 16:49

МС реши: Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсации

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството като промени програмата за компенсации. За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток..

публикувано на 18.09.24 в 15:55