Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 7 000 колонки на бензиностанции са били препломбирани в цялата страна

Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че до момента близо 7 хиляди колонки на бензиностанции в цялата страна са препломбирани. В Бургас той присъства на подобна проверка и пломбиране на колонки на бензиностанция.

Проверката, която беше направена от Агенцията за метеорологичен и технически надзор, не показа нарушение на нормите.

В петък следобед са били препломбирани 6 800 колонки, като процесът е много интензивен и продължава, поясни министър Лукарски:

Основните моменти, в които има манипулация, са свързани с неточността на разходомерите т.е. въртящият момент на маркуча, така най-грубо казано. Нарушения са открити - 10 колонки към петък сутринта.

Данните за повече нарушения към настоящия момент са може би малко повече, но да кажем, че около 10-тина са колонките, които сме запечатали,
поясни министърът на икономиката.

Министър Лукарски подчерта, че има проблем с манипулации на сървърите в бензиностанции, което по закон не се проверява от Агенцията за метеорологичен и технически надзор. Според него, по този начин също се ощетяват потребителите:

Другото, което пак проблем на нормативната уредба е, че фирмите, които извършват ремонтите, са несертифицирани. Съответно ние ще подготвим предложение  и би следвало да се изгради нормативна уредба, която  да ги сертифицира, защото и там би могло да се допусне някаква злоупотреба или манипулация.

Проверките сочат още, че 58 разходомера на 7 000 колонки са дали отклонения, като всички те са били забранени за употреба до преминаване на ремонт, както и до следваща проверка на агенцията и ново пломбиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44