Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият президент обсъжда в Германия бежанската криза

Снимка: БГНЕС

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос се среща днес в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел и с държания глава Йоахим Гаук. С тях той ще обсъди бежанската криза. Преди визитата си Павлопулос критикува остро поведението на Турция и я обвини, че не спазва дадените към ЕС обещания. 

Имам сериозни опасения, че турските трафиканти на хора получават подкрепа от турските власти. Най-вече пристанищните институции се преструват, че около тях не се случва нищо, заяви гръцкият президент Павлопулос преди срещата си с Меркел. Той посочи, че гръцката държава има доказателства за това и ще ги представи. 

Освен кризата с бежанците президентът на Гърция ще обсъди и развитието по гръцките финансови проблеми. Гърция е една от страните, на които Германия възлага големи надежди за разрешаване на проблема с бежанците. Това не може да стане обаче без съдействието на Турция, посочи Павлопулос. Турция играе голяма роля и в плановете на канцлера Меркел за сравяне със ситуацията. Анкара вече получи обещанието, че турските граждани ще могат да пътуват без визи в ЕС в замяна на затягане на контрола по границите. Освен това страната ще получи 3 милиарда евро. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44