Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Държавната дума се открива изложба, посветена на Руско-турската освободителна война

Снимка: Васко Михайлов

В Държавната дума се открива изложба от гравюри, посветена на Руско-турската освободителна война. Тя е под наслова: „Руско-турската освободителна война (1877 – 1878) в гравюри”.


Малцина са тези, които знаят, че, въпреки че фотографията е била позната през втората половина на 19 век, снимките не са ставали много хубави и затова военните кореспонденти и специалните пратеници от европейските, руските и американските издания са рисували различни епизоди от бойните действия, като сражения, лагери, болници, с помощта на художници-гравьори. Тези художници са рисували така, че снимките да изглеждат като съвременни фотографии. Подбрани са 100 гравюри от фонда на Националния исторически музей, които показват целия процес на Руско-турската освободителна война и предшестващите я исторически събития, като Априлското въстание, потушаването му, свикването на Цариградската посланическа конференция на Великите сили и избухването на Руско-турската война.

Изложбата ще бъде открита от председателя на руската Държавна дума Сергей Наришкин, в присъствието на българска парламентарна делегация, cъставена от Красимир Велчев от ГЕРБ, Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт, Петър Кънев от БСП и Даниела Савеклиева от ГЕРБ. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров също е в Москва с българските парламентаристи.

Изложбата ще остане през следващите две години, за да посети и други руски градове, музеи и изложбени зали. Подобна изложба, под наслова "Забравените фотографии от Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г.", е организирана от Българския културен институт в Москва и ще бъде представена от известния български фотограф Иво Хаджимишев. Откриването ще е на 1-ви март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44