Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Станишев: Европа е без визия за бъдещето, разединена и раздирана от противоречия

Сергей Станишев
Снимка: БТА

Европа е разединена, раздирана от противоречия и без визия за бъдещето, заяви президентът на Партията на Европейските социалисти Сергей Станишев на публична дисуксия в София за левия план за реформи.

Форумът събра бившите премиери Пламен Орешарски и Симеон Сакскобургготски, както и евродепутати, депутати от БСП и вицепремиера Ивайло Калфин, а също и лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа".

По думите на Станишев, всеобщото усещане е, че Европа се носи по течението, а трябва да се мисли как да се осигури перспектива на европейските граждани:

И естественият въпрос на хората е разпада ли се Европа, но моето убеждение е, че не се разпада, а се променя се. Бих казал, че настъпва краят на една епоха и идва нова. Тази епоха е край на неолибералния свят, който доминираше последните 30 години в европейската съвременна цивилизация и политика. Новата епоха е наистина глобална във всички измерения, не само в икономиката - идва свят на образованието и на дигиталната икономика, на интерактивните комуникации и медии. Днес е време за ново лидерство в Европейския съюз.

Станишев е категоричен, че дясната алтернатива не е алтернатива, защото тези, които са създали с политиките си кризата, не могат да дадат правилното решение. За социалистите отговорът е "повече Европа", която се връща към традиционните си ценности като справедливост и солидарност, социална държава и мир, подчерта още Станишев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44