Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джихадисти в Европа са се опитали да направят радиоактивна бомба или да атакуват атомна централа

Изследователският ядрен център в германския град Юлих
Снимка: БТА

От таен доклад на германското разузнаване, за който съобщава Радио Германия, става ясно, че джихадисти в Европа са се опитали да направят радиоактивна бомба или да атакуват атомна централа.

В жилището на атентатора от Париж Абделслам Салах са открити статии и снимки на изследователския ядрен център в германския град Юлих. Освен информации за центъра в апартамента са открити и снимки на директора му Волфганг Маркарт.

Според радиото директорът на германската служба за защита на Конституцията Ханс-Георг Маасен е пратил доклада си до членове на всички комисии в парламента и е помолил за поверителен разговор.

Данни за подобен шпионаж на атомни централи има и белгийското разузнаване. След бомбените атентати в Брюксел, при които загинаха 32-ма души, белгийците са открили документи в жилища на джихадисти, според които те са следили един белгийски атомен изследовател. Предполага се, че намерението им е било да го изнудват за обогатен уран.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44