Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция разполага ракетни установки край граничния крад Килис

Турция, граничен патрул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската армия е разположила допълнителни сили край най-близкия до границата със Сирия град Килис. През последните дни на няколко пъти ракети, изстреляни от сирийска територия, паднаха в града и причиниха смъртта на над 10 души, а десетки бяха ранени. Сирийската територия се контролира от джихадистите от ИДИЛ.

За защитата на района и населението турската армия е прехвърлила военна техника, включваща ракетни установки, от западните райони на страната към южната провинция Газиантеп, в границите на която е разположен град Килис. Ракетните установки са били разположени недалеч от турско-сирийската граница. Те са способни да произведат 40 изстрела за 80 секунди. 

В същото време информационни източници съобщиха, че Германия, която през миналата година се включи в операциите срещу Ислямска държава, ще строи своя военна авиобаза в Турция близо до границата със Сирия. Тя ще бъде разположена на територията на военновъздушната база Инджирлик, която се използва от ВВС на Турция и на САЩ за удари срещу джихадистите. А наскоро и саудитски изтребители пристигнаха на базата Инджирлик.

Германската авиобаза ще бъде предназначена за поддръжка на германските бойни самолети Торнадо, които се използват в операциите срещу джихадистите от ИДИЛ в Сирия. Според германски медии, Берлин ще изразходва през следващите 6 месеца 10 млн. евро за строителство на писта за германските самолети, а също и близо 50 млн. евро за команден пункт и казарми за над 400 войници на Бундесвера, като обектите се предвижда да бъдат завършени до 2017 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44