Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия планира да затегне законодателството за социални помощи за чужденци от ЕС

Бежанския център в германския град Волгаст
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия ще допуска чужденци от ЕС до социалните си помощи, само ако са живели пет години без прекъсване на свои разноски в страната. Това предвижда законопроект на министъра на труда и социалните работи Андреа Налес.

Министърът на труда обеща още миналата година да се справи с проблема с източването на социалните каси, който се практикува от големи групи граждани на други европейски държави – най-вече българи и румънци, като затегне мерките за получаване на помощи. Днес тя представи проектозакона, който, ако бъде приет, ще е един от най-строгите в ЕС и ще надмине дори този във Великобритания. Там ограниченията са за четири години.

В новия законопроект е предвидено чужденци от страни от ЕС да имат право на социална помощ след пет години престой на свои разноски в страната. Ако не намерят работа, могат да кандидатстват за помощ за връщане обратно в родината, която не може да се плаща повече от четири седмици. Социални помощи иначе ще могат да взимат само германски граждани или чужденци, които са работили и така са придобили право на достъп до системата. В момента всеки новопристигнал може да поиска пари за безработни от държавата, ако докаже, че търси работа. След престой на чужденците от само шест месеца в Германия, институциите са длъжни да им осигуряват помощ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44